Zweefvliegtuigen

Zweefvliegtuigen en verzekeringen, hoe zit dat?

Wettelijke aansprakelijkheid

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade aan personen of zaken veroorzaakt door de verzekerde.

In Nederland zijn alle zweefvliegers, clubleden zowel als particuliere eigenaren van zweefvliegtuigen, die lid zijn van de KNVvL verzekerd voor aansprakelijkheid. Dit geldt ook voor de zweefvliegtuigen van alle,  bij de KNVvL aangesloten, zweefvliegclubs en die van particuliere eigenaren.

Indien er in landen buiten Europa wordt gevlogen kunnen wij de verzekeringslimiet tijdelijk laten ophogen, indien er in dat land een limiet vereist is.

De collectieve aansprakelijkheids verzekering van de KNVvL wordt geregeld door De Nederlandse Luchtvaartpool/Aviabel te Amsterdam. Deze verzekeraar is sinds 1 januari 2019 overgenomen door AXIS.

Het WA verzekeringscertificaat

Een geldig WA verzekeringscertificaat is een document dat bij de vliegpapieren aanwezig dient te zijn. Vanaf 1 januari worden de verzekeringscertificaten direct vanuit het afdelingssecretariaat van de KNVvL te Woerden toegestuurd.

Voor niet leden en buitenlandse zweefvliegtuig eigenaren kunnen wij bij verschillende verzekeraars een WA dekking aanvragen.

Casco verzekering

Een casco verzekering dekt de schade aan het toestel zelf.

De (niet verplichte) Casco of All risk verzekering kan door ons bij verschillende verzekeraars in Europa worden aangevraagd.

Bij een casco dekking wordt de premie o.a. bepaald door de waarde van het zweefvliegtuig inclusief instrumenten, het bouwjaar, het gewenste eigen risico en de ervaring van de vlieger(s) die erop vliegen.

Bij sommige verzekeraars kan de aanhanger worden meeverzekerd.

Wedstrijdvliegen, overlandvliegen en instructievluchten.

Bij zweefvliegen is wedstrijdvliegen, overlandvliegen en instructievluchten zijn een onderdeel van het normale gebruik van zweefvliegtuigen.

Aanhanger

De zweefvlieg aanhanger kan bij ons worden verzekerd tegen diefstal, brand & schade. Door sommige verzekeraars wordt voor duurdere aanhangers een disselslot (diefstal preventie) vereist.

Schade

Indien u schade heeft dan neemt u z.s.m. contact met ons op.