Zweefvliegtuigen

Zweefvliegtuigen en verzekeringen, hoe zit dat?

Wa verzekering

In Nederland zijn alle eigenaren van zweefvliegtuigen, die lid zijn van de KNVvL afdeling Zweefvliegen, automatisch verzekerd voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit geldt ook voor de zweefvliegtuigen van alle Nederlandse bij de KNVvL aangesloten Zweefvliegclubs.

Een Aansprakelijkheids verzekering dekt de schade aan personen of zaken veroorzaakt door het zweefvliegtuig.

Indien er in landen buiten Europa wordt gevlogen kunnen wij een aangepaste verzekerings dekking regelen, die voldoet aan de gestelde eisen in dat land, bijvoorbeeld Australie.

De collectieve Aansprakelijkheids verzekering is ondergebracht bij De Nederlandse Luchtvaartpool/Aviabel te Amsterdam. Deze verzekeraar is sinds 1 januari 2019 overgenomen door AXIS.

Het WA verzekeringscertificaat

Een geldig WA verzekeringscertificaat is een document dat altijd bij de vliegpapieren aanwezig dient te zijn.

Vanaf 1 januari ontvangen alle eigenaren hun (groene) verzekeringscertificaat jaarlijks direct van het afdelingssecretariaat van de KNVvL te Woerden.

Voor niet leden van de KNVvL en buitenlandse zweefvliegtuig eigenaren kunnen wij bij verschillende verzekeraars een WA dekking aanvragen.

Casco verzekering

De (niet verplichte) Casco of All risk verzekering kan door ons bij verschillende verzekeraars in Europa worden aangevraagd.

Een casco verzekering dekt de schade aan het toestel zelf. Bij een casco dekking wordt de premie o.a. bepaald door de waarde van het zweefvliegtuig inclusief instrumenten, het bouwjaar, het gewenste eigen risico en de ervaring van de vliegers.

Bij sommige verzekeraars kan de aanhanger worden meeverzekerd.

Wedstrijdvliegen, overlandvliegen en instructievluchten.

Bij zweefvliegen is wedstrijdvliegen, overlandvliegen en instructievluchten zijn een onderdeel van het normale gebruik van het zweefvliegen.  Eventuele schade die ontstaat bij bijvoorbeeld bij een buitenlanding of een lesvlucht zijn gedekt.

Indien er opzet of roekeloosheid in het spel is kan een schadeclaim mogelijk (deels) worden afgewezen.

Aanhanger

De zweefvlieg aanhanger kan bij ons apart worden verzekerd tegen diefstal, brand en schade. Door sommige verzekeraars wordt een disselslot (diefstal preventie) vereist.

Schade

Indien u schade heeft en u bent klant bij ons, dan neemt u z.s.m. contact met ons op. U belt of appt dan naar 0031-646135279

Wij sturen u zsm een schadeformulier toe en starten namens u de schadeafhandeling bij de verzekeraar op. Dit betekent de verzekeraar inlichten over de schade en deze een plan van aanpak kan maken. Dit kan bijvoorbeeld zijn toestemming tot het bergen van het vliegtuig, het sturen van een schade expert en/of het vaststellen van de schade door een onderhoudsbedrijf.

Voor meer informatie zie onze schade bladzijde.

Vragen

Heeft u vragen naar aanleiding van deze onderwerpen; neemt u dan contact met ons op. flightdbc@gmail.com